Paul Le Roux de la geniul informatic la miliardarul crimei ( partea 1 )

Paul Le Roux de la geniul informatic la miliardarul crimei

 

Paul Le Roux de la geniul informatic la miliardarul crimei – in lumea criminala a secolului 21, putini indivizi au avut un impact atat de profund si de sinistru ca Paul Le Roux. De la geniul informatic la miliardarul crimei, viata lui LeRoux este o saga fascinanta a ambitiei, a coruptiei si a violentei. In acest articol, vom explora povestea complexa a lui Paul Le Roux, de la inceputurile sale umile pana la ascensiunea sa ca lider al uneia dintre cele mai periculoase organizatii criminale online din lume.

Paul Le Roux s-a nascut in Zimbabwe in 1972 si a crescut in Africa de Sud. A primit primul calculator la varsta de 13 ani, ca recompensa dupa ce spalase masina familiei. Asa a descoperit ca are un talent nativ pentru programare. La 18 ani ,a abandonat scoala si s-a mutat in Londra pentru a se specializa in programare. La varsta de 25 de ani , a scris codul sursa pentru cel mai puternic program de criptare de la acea vreme, este vorba despre E4M , care sta la baza celebrului TrueCrypt. Acesta este chiar softul folosit de Edward Snowden cand a facut dezvaluirile legate de NSA – agentia de securitate americana – catre jurnalisti ( acesta a folosit serviciul de email Lavabit care la 08.08.2013 si-a suspendat operatiunile din cauza presiunilor guvernului  Statelor Unite ale Americii de acces la informatii ). Paul Le Roux nu a facut niciodata bani de pe urma acestei inventii si a dat-o lumii gratuit in 2004 – anul in care serviciul de email Lavabit a aparut pe piata, dar si lansarea primei versiuni de TrueCrypt. Inca de la lansare, fondatorii TrueCrypt au ramas anonimi .

In anul 2004 Paul Le Roux a inceput prima afacere. Acesta a deschis firma RX Limited , cu sediul in Filipine . Firma a inceput ca firma de IT care vindea domenii web, dar si aria cea mai importanta – farmacii online care vindeau medicamente cu reteta , iar pentru aceste site-uri acesta a recrutat farmacisti si doctori americani. Flow-ul business-ului era urmatorul – medicul american scria reteta care ajungea electronic la o farmacie din SUA, aceasta iti trimiteau pastilele prin FedEx, iar doctorii si farmacistii primeau comision. Acest business era inca in mod dubios legal si incredibil de profitabil. Cu aceasta afacere, Le Roux a facut sute de milioane de dolari vanzandu-le americanilor pastile impotriva durerii si a hranit epidemia de opioide din SUA.

In paralel cu farmaciile online, acesta a deschis call centere in Israel care sa se ocupe cu verificarea comenzilor din farmaciile online si cu reclamatiile clientilor. Angajatii au fost instruiti sa foloseasca nume americane si sa le zica clientilor ca sunt localizati in Utah. Aceste call centere erau pentru 2 companii – RX Limited si Alpha-Net Trading. O astfel de operatiune a fost Beit Oridan ( numit ulterior IBS Systems si in cele din urma SCSM). Afacerea din Ierusalim a fost inregistrata in 2005 de doi frati israelieni, Le Roux actionand ca un partener din umbra. Le Roux s-a ocupat de infrastructura companiei, o parte din care a externalizat-o catre 2 contractori din Timisoara, Romania. Unul dintre frati a parasit compania in 2006 iar celalalt in toamna lui 2007, fara nicio explicatie oficiala. Doi angajati au fost contactati direct de catre Le Roux si au fost pusi in functiile de manageri, ei raportand direct catre acesta din acea clipa. Este vorba despre Oz Moran si Alon Berkman. Prima cerinta a lui Le Roux a fost sa cripteze hard diskurile cu programul TrueCrypt. Dupa o perioada in care au purtat doar discutii pe un chat intern, Le Roux le-a cerut celor doi sa ii cunoasca personal , in Manila. Acestia au avut mai multe intalniri in Hard Rock Cafe din Manila . La un an de la ultima intalnire, au primit sarcina sa faca un nou call center in Tel Aviv. Acesta s-a deschis in 2009 intr-o cladire de 11 etaje, nu departe de guvern, iar la un alt etaj din acea cladire era si Agentia anti spalare a banilor din Israel. Noul call center numit CSWW se va ocupa de clienti, iar cel din Ierusalim se va ocupa de Contabilitate si infrastructura. Pentru ca cele doua call centere nu produceau venituri, pentru administrarea lor, Le Roux va incepe sa transfere cate 300.000$ lunar dintr-o banca din Hong Kong.

Deoarece RX Limited a crescut in clienti , Le Roux a deschis call centere si in alte parti in afara Israelului. A deschis inca doua call centere in Phillipine numite Dial Magic si Global I-net Bridge. In cateva luni, acesta a mai deschis inca 10 si avea acum peste 1000 de angajati.

In 2011 guvernul SUA a restrictionat distributia de SOMA, interzicand distributia acestuia peste granitele de stat si cerand farmaciilor sa obtina aprobare speciala DEA ( Drug Enforcement Administration ) pentru a-l elibera. Intrucat Soma era printre cele mai bine vandute medicamente ale RX Limited, compania a pierdut aproximativ o treime din afaceri si a fost fortata sa isi reduca dimensiunea, astfel a inchis call centerul din Tel Aviv si a redus din personalul celui din Ierusalim. Atunci a inceput sa faca contrabanda cu produse farmaceutice din Mexic in SUA pentru a acoperi comenzile.

Dandu-si seama de expansiunea rapida a RX Limited si de cautarea constanta de noi farmacii, doi manageri israelieni au discutat sa isi deschida propria farmacie in USA. Ei credeau ca ar putea deschide o afacere infloritoare, ajutand in acelasi timp la operatiunile lui Le Roux. La cateva luni de la aceasta conversatie, unul dintre cei doi manageri a fost trimis in Filipine pentru ceea ce credea a fi o intalnire de afaceri cu trei parteneri pe care nu ii cunostea. A fost aruncat de pe un iaht si acuzat ca a furat de la Le Roux. Dupa ce a povestit ca a fost doar o discutie despre planuri care ar putea fi benefice pentru ambele parti, acesta a fost urcat inapoi la bord. Le Roux l-a avertizat ulterior ca va fi ucis daca ar fura de la el sau daca va pleca din firma.

In paralel cu farmaciile online si call centerele, Le Roux a decis sa deversifice si sa se extinda in activitati ilegale. Acestea au inclus exploatarea forestiera, exploatarea metalelor pretioase, contrabanda cu aur, transporturile de droguri, traficul de arme si spalarea banilor. A operat in mai multe locuri, inclusiv in Manila, Hong Kong, Columbia, Africa si Brazilia. Numerosi Israelieni au fost recrutati prin RX Limited in acea perioada, acestia fiind invitati in Filipine si repartizati la operatiuni in afara companiei. Acestea includ o afacere de exploatare forestiera in Republica Democratica Congo, procurarea de aur direct din minele africane sau paza caselor detinute de Le Roux in Hong Kong.

Continuarea in partea 2

 

Distribuie articolul

Success garantat 100%
Agentie de web design Bucuresti | Creare Site Web | Creare Magazin online | Crazy Moon

We don't create Websites ...
We create Success !

Ofera-ne detalii despre nevoile si obiectivele tale de business, iar noi o sa iti propunem solutiile cele mai performante.

Agentie de web design Bucuresti | Creare Site Web | Creare Magazin online | Crazy Moon